”Dyra kablar? Det är ju bara bondfångeri!....”

 

Kablar! Detta infekterade ämne som vi antingen älskar eller hatar. Alla måste dock ha dem, annars blir det inget ljud alls.

Det finns olika typer av kablar och de påverkar på lite olika sätt. Strömkablar ger ett lite renare ljud och tar bort distortion. Bättre stabilitet i ljudet kort och gott. Signalkablar och högtalarkablar påverkar mer klangfärgen i ljudet, men ger även dessa stabilitet genom minskad distorsion.

En bra regel i början är att de ska ta upp ungefär 10% av din budget. Efter ett tag när man blir lite mer avancerad i hobbyn, inser man att 10% bara är början... Ska du köpa din första stereo tycker jag inte du ska budgetera så mycket alls för kablar. Kör på några vettiga löpmeterkablar. Allt ska gå i steg precis som jag pratat om i tidigare krönikor. Det är bättre att lägga lite mer krut på en komponent, vänta och spara ihop pengar, än att köpa alla apparater på samma gång fast av lite lägre kvalitét. Tålamod är en dygd!

Kablarna är alltså det du avslutar och kryddar med. De är pricken över i:et och grädden på moset. De kommer att sätta de sista procenten och göra att allt faller på plats i ditt system.

Om vi ska gå in lite mer specifikt så är ledordet ”ohörbart”. Kort och gott ska kablar inte höras (och detta gäller för all del alla komponenter i signalvägen). Man brukar säga att en bättre kabel gör att det låter bättre. Det är fel. En kabel kan aldrig göra att något låter just bättre. Det vi vill är att en bättre kabel ska låta mindre. Mindre egenkaraktär, mindre påverkan och släppa igenom mer av själva musiken. Helt enkelt mindre dåligt!

Man kan alltså ALDRIG rädda eller bättra på en signal efter den har lämnat signalkällan, det enda man kan göra är att påverka och färga den negativt så lite som möjligt. Ska vi dra det ännu längre så kan du aldrig rädda en signal efter den har lämnat sångarens mun, eller instrumentet som musiken spelas på i studion. ALLT påverkar. Micken som tar upp informationen, kabeln mellan micken och mixerbordet, själva mixerbordet etc etc...

Den ohörbara anläggningen är det som är kärnan i just ”high fidelity-begreppet”. Hög naturtrogenhet. Eftersom allt vi sätter i signalvägen kommer att färga ljudet på ett eller annat sätt, så är high fidelity än idag en utopi, och vi kanske aldrig kommer dit helt och hållet. Men utvecklingen går ständigt framåt...

Hificonsult säljer kablar av märket Transparent och de är just som namnet avslöjar just transparenta. De släpper igenom mer av just musiken. Transparents kablar har en filterdosa i mitten, eller låda på magen som vi säger. Det är inget avancerat hokus pokus, utan ett filter som skär bort högfrekvent slask, långt över de hörbara frekvenserna, men som ändå ger ett lugn i musiken och tar bort distorsion som inte ska vara där och färga.

Att jag är partiskt? Självklart är jag det. Men jag har också använt mig av Transparents kablar i över tio år privat innan jag började jobba med och sälja dem. Jag har testat många kablar genom åren men har alltid kommit tillbaka till Transparent.

 

Nu sätter vi punkt för denna gången. Om en vecka är det mässa och det är mycket att stå i innan dess. Ni hittar mig på andra våningen på Hotel Park Aveue i rum 209. Ni lär inte missa mig. Välkomna!

 

Sjävklart har vi spellistan för september, och nu är det lite blues som står för stämningen!

https://listen.tidal.com/playlist/f24b593a-58a7-4c73-8576-c140ba863fc4

 

B. B. King – The Thrill Is Gone

Blues Company – Run Your Fingers Through My Hair

Joe Bonamassa – What I’ve Known For A Very Long Time

Stevie Ray Vaughan and Double Troble – Pride and Joy

Gary Moore – Midnight Blues

John Lee Hooker – I’m In The Mood

Eric Clapton & B. B. King – Hold on I’m Coming

Boz Scaggs – Radiator 110

Ray Charles – Sinner’s Prayer

Etta James – I’d Rather Go Blind