”Min förstärkare har visst 9x250 watt!”

Vi jobbar oss vidare igenom signalvägen och kommer nu fram till förstärkningen.

Det finns olika konfigurationer. Separerade för och slutsteg eller integrerad förstärkare. Båda bygger på samma princip och en integrerad förstärkare har ett för och slutsteg inbyggt i samma låda.

Försteget tar hand om insignalen från signalkällan och här återfinns alla ingångar, obalanserade eller/och balanserade. Här finns även volymkontrollen.

Slutsteget tar hand om signalen från försteget och förstärker dem. That´s it! Det är den enda uppgift den har att göra.

Vad är det då som skiljer olika förstärkare från varandra? Det vi främst brukar prata om är olika förstärkarklasser. De klasser som finns är: A, B, AB och D. (C finns också, men används främst inom radio).

En klass-A förstärkare är mest resurskrävande. Den har alltid strömmen helt på, och den har alltid 100% energi som ligger och väntar på att kunna användas. Det som inte används till högtalarna förbrukas istället i form av värme, men ny energi tillförs hela tiden som blir antingen ljud eller värme. De drar alltså mycket ström även om du spelar på låg volym (eller bara har den på och inte spelar). Rörförstärkare arbetar alltid i klass-A, men även en hel del transistorförstärkare. Fördelarna är att man alltid har kraftresurserna nära till hands och anses också vara mest ”hifi”.

En klass-AB förstärkare är en variant av A och B, och den använder strömmen mer effektivt. Man eldar inte för kråkorna i samma utsträckning. Den har inte 100% att tillgå utan snarare ca 50%. Många AB-förstärkare går de första 10-15 watten i ren klass-A, för att sedan övergå till AB. Detta är den vanligaste varianten i förstärkare på marknaden i hifisegmentet.

Klass-D förstärkare är en digital form av förstärkning där slutsteget växlar mellan antingen av eller på. Den hämtar strömmen när den behöver det och switchar (växlar) väldigt många gånger per sekund. Detta är en effektiv metod för att förstärka en signal och man kan göra slutstegen väldigt små och även få ut väldigt mycket effekt. De håller sig dessutom alltid svala till skillnad mot klass-A som alltid är varma och behöver stora kylflänsar för att kyla. Nackdelen med klass-D är att de dras med en del problem, främst distortion i diskantregistret, och att de inte ”orkar” lika mycket som en A eller AB förstärkare. Detta kan man till viss del kompensera med mer effekt, men då börjar det helt plötsligt bli dyrt! Här går utvecklingen dock väldigt snabbt. Det är stor skillnad på klass-D teknik för tio år sedan och dagens dito. Det blir spännande att höra hur klass-D låter om ytterligare 10 år.

Dåså! Inte så krångligt detta.

Det krångliga som uppstår (för oss säljare) är alla felaktiga kunskaper (eller brist därpå) då tex kunder kommer in och vill lyssna på ett par nya högtalare... då måste man börja luska. Vad har du för kringutrustning? Aha, en testvinnande hemmabioförstärkare för 12’000 kronor... och ett par golvhögtalare för 15-20’000 kronor. Men du saknar attack och pondus säger du? Och när du lyssnade på högtalarna första gången i butiken så lät de helt annorlunda menar du? Lyssnade du med en hemmabioförstärkare inkopplad eller en 2-kanalare? Ah, en 2-kanalare säger du... och så börjar man förklara...

Låt oss göra en sak klart: en hemmabioförstärkare kommer INTE att låta lika bra i stereo som en dedikerad 2-kanalsförstärkare, hur mycket den än kostar. I princip alla hemmabioförstärkare jobbar i klass-D och måste dela upp strömmen från nätdelen på 7 eller fler kanaler istället för 2. En inte allt för liten del av pengarna du betalat går dessutom till licenser och en myriad funktioner du aldrig kommer använda. Dessutom brukar inte förstegen vara de bästa i hemmabioförstärkarna. En del har för all del en hel del kraft i slutstegen, men är försteget undermåligt kommer du sakna klippet och dynamiken som ett bra försteg ger. En del köper ett dedikerat 2-kanalsslutsteg och kopplar på pre-out på hemmabion. Det löser ingenting alls. Visst, du kan spela högre, men det blir bara mer av samma grumliga jytter du hade tidigare.

En riktig stereoförstärkare för 20-25’000 kronor kommer sopa mattan med din snordyra surroundförstärkare för 60’000 kronor. Men tänk om du istället lagt 60’000 på en stereoförstärkare? Du hade aldrig lämnat fåtöljen...

En surroundförstärkare har dock en fördel mot en stereoförstärkare. Den kan spela upp surround. En stereoförstärkare har ganska svårt för det. Men jag ser hellre på en film eller konsert och får ut bra ljudkvalité i stereo än halvtaskigt i surround!

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, vi säljare slåss mot folks förutfattade meningar om vad som är rätt och riktigt. Att säga till en kund att de har fel har blivit farligare de senaste åren. Alla är idag en expert, för detta har de minsann läst på internet (där alla är självutnämnda profeter) eller blivit itutade något trams från en säljare i någon elektroniklada som bara vill göra ett snabbt sälj då de kanske har bättre marginal på just det där högtalarmärket.

”Men du är ju faktiskt bara en säljare som alla andra, fast du säljer bara dyrare produkter!”

Japp, jag är en säljare, det är helt riktigt. Jag har räkningar och löner att betala som alla andra. Men jobbar man i  hifibranschen har man en MYCKET mindre kundkrets att jobba mot än de övriga 90% som handlar i elektronikladorna. Vi säljer förvisso dyrare och bättre varor, men räcker det? Eftersom kundkretsen är begränsad kan vi alltså inte tänka kortsiktigt bara för att få till ett snabbt sälj. Kunden återkommer troligtvis inte om jag ger fel råd och säljer fel vara. Vi måste alltså erbjuda något mer! Vi måste tänka långsiktigt och eftersom vi faktiskt besitter en del kunskap och erfarenhet i området får de kanske inte alltid rådet de vill höra, men det kommer faktiskt att bli bäst så!

 

Också självklart månadens spellista, och ny blir det lite rock från 80-90 talet. Hade gött i sommarvärmen!

 

AC/DC – Thunderstruck

Def Leppar – Animal

Bon Jovi – Livin’ on a prayer

Scorpions – Still loving you

Aerosmith – Line up

Gund N’ Roses – You could be mine

Metallica – Sad but true

Billy Idol – Blue highway

Lenny Kravitz – Fly away

ZZ Top – I need you tonight

 

https://listen.tidal.com/playlist/1a23b3d7-9f16-4bb1-ab27-d52ccf726eef