Jag får väl börja med att presentera mig.

Per Nilsson heter jag, och har just startat Hificonsult Per Nilsson AB där jag har tagit över Ingemar ”Sladd” Carlssons lokaler i Sävedalen. Jag har tidigare varit anställd av Carlsson, men omständigheter i båda våras liv gjorde att mitt övertagande av Sävedalsbutiken blev en väldigt gynnsam lösning för oss båda. Carlsson har dessutom öppnat en butik i Örebro dit han ämnar dra sig tillbaka, då det ligger mycket närmare hans hemtrakter. 

Vem är då jag? 37 årig hifinörd, som byggde sina första högtalare i pappas garagage som 12-åring med Pyramid-element jag köpte på Överskottsbolaget och kopplade in till pappas Pioneerförstärkare. Snyggt blev det då rakt inte, men BRA, ja det lät det verkligen inte heller . Men sen var jag fast och på den vägen är det...

Jag har som så många andra blivit biten av det analoga ljudet igen och min första skivspelare inhandlades för ca femton år sedan. Nyligen har jag även återupptäckt bandets oerhörda charm. Rullbandspelare har inhandlats och kommer stå i butiken för allmän beskådan (och självklart behöran). Egentligen ligger min nostalgiska vurm snarare hos band än hos vinyl. Som liten grabb på 80-talets början var det ju kassettbandet som dominerade hos barn och ungdomar. Inte tänkte mamma låta mig spela på hennes fina vinylspelare, utan jag fick snällt vänta tills någon vuxen spelade in min musik från vinyl till mina kassettband. Som vuxen, när man blev ”bandbiten” igen är det den vuxna motsvarigheten som gäller, nämligen rullband. Nu kan vi ju också börja prata om hög ljudkvalité.

Självklart kör jag även digitalt, och njuter MINST lika mycket av det, men det är ju inte samma nostalgiska känsla över ettor och nollor som en fin, rund, svart vinylskiva eller ett 10,5 rullband på en skinande metallspole. Och känslan är ju a och o när det gäller nostalgi.

Min krönika kommer att handla om allt mellan himmel och jord, men givetvis mer eller mindre av hifi-inspirerad karaktär. Jag börjar med en serie inlägg där jag går igenom min filosofi och erfarenhet av hur man bör tänka när man bygger upp sin stereoanläggning, och jag börjar självklart i början, nämligen med signalkällan! Denna krönika kommer inom kort. 

Jag kommer även i samband med krönikorna lägga ut en lista med musik, och vad är då mer passande än att kalla listan ”Mixtape”! Denna första lista finner ni här nedan. Den första listan består av musik som jag gärna börjar dagen på jobbet med. Självklart med en god kopp kaffe. För det vet ni väl? Kaffet står alltid på här på Hificonsult!

Väl mött!

Månadens Mixtape!

Stevie Wonder – Did I hear you say you love me

The Four Tops – Loco in Acapulco

Michael Jackson – Don’t stop till you get enough

Aretha Franklin – Respect

Ray Charles – I gotta woman

Stevie Wonder – I wish

Doobie Brothers – Taking it to the streets

Thelma Houston – I've got the music in me

Earth, Wind and Fire – September

Huey Lewis and the News – Hip to be square

The Four Tops – Loco in Acapulco

Fleetwood Mac – Second hand news

Tina Turner – What you get is what you see