Dags att skriva några ord om stativhögtalare. Tre kombattanter ska jämföras och vi pratar om tre till sättet ganska olika högtalare i ljudkaraktär och spelstil.

De som jämförs är Vienna Acoustics Haydn Jubilee, Monitor Audio Gold 100 och QLN Prestige One.

 

Testutrustningen är från start till slut:

Lindemann Limetree Bridge – Digital transport

Harmony Design D90 – Dac

Audio Analogue Puccini – Förstärkare

Kablar – Transparent på Plus-nivå

 

Vi börjar Med Vienna Acoustics Haydn Jubilee som just släppte denna högtalare för att fira 30 år som högtalartillverkare. Testets minsta, rent fysiskt, och även minsta prislappen. 15900 kronor betalar man (gamla Haydn kostade 21500 kr). Bestyckad med 5,5 tums bas/mellanregister och 1 tums diskant.

Den känns riktigt välbyggd, med bra tyngd och snygg svart pianolack. (Fram med putstrasan. Fingeravtrycken kommer snabbt).

Men hur låter de då?

Riktigt pigga små rackare med bra snärt i midbasen. De gräver självklart inte hela vägen ner med en 5,5 tumsbas. Det går naturligtvis inte att lura fysikens lagar. Men det finns så mycket annat som gör att man gillar dessa högtalare. De har en väldigt ”blommig” spelstil samtidigt som de är följsamma och sammetslena utan att något sticker ut, men framför allt förförande roliga att lyssna på. De är även ganska förlåtande för dåliga inspelningar.

Bonus är att de är ganska lättdrivna. Jag har bland annat spelat på dessa med rörförstärkaren Synthesis Soprano på 12 watt utan problem.

 

Vi fortsätter med Monitor Audio Gold 100. Detta är enda stativhögtalaren i nya Gold-serien, nu uppe i femte generationen. Tidigare fanns det Gold 50, men den är nu borttagen. Nya Goldserien hämtar teknologi från Platinumserien, med bland annat ny banddiskant. Bas/mellanregister är 6,5 tum stor.

Rent fysiskt störst av alla, med snygg svart pianolack och de har även adderat ett läderinlägg ovanpå högtalaren (nej, du får fortfarande inte ställa blomvaser på högtalaren). Dubbla terminaler på baksidan för biwire/biamp-möjlighet. Priset är 19900 kr.

Hur låter de då?

Man kan spela HÖGT! Riktigt imponerande från stativhögtalare. Basen gräver djupare än Haydn men det är nog främst smacket i basen man blir mest imponerad av. Större låda och större konarea på basen ger bättre möjlighet till dynamik. Låter även dynamiskt på lägre ljudnivåer.Har lite jämnare spelstil än Haydn som kan verka lite busig i jämförelse. Bra släpp från högtalarna och stor 3D-känsla. Anslagen på strängarna i Nils Lofgrens Keith dont go låter snärtigt och med bra tyngd.

Kräver en del effekt för att släppa ordentligt.

 

Testets sista högtalarpar är QLN Prestige One. QLN från Göteborg är en doldis i gänget om man jämför med de stora företagen Monitor Audio och Vienna Acoustics och de kommer göra dig 24900 kr fattigare.

Testets mest välbyggda högtalare, med ordentlig tyngd och ordentliga terminaler på baksidan. Kabinetten är tillverkade i HDF och väger 12 kg styck. Filten på framsidan runt diskanten är ett signum för QLN och sitter där för att minska diffraktion. Bas/mellanregister består av en sjutumsbas och en entums diskant.

Men hur låter de då?

Högtalaren ”andas” otroligt bra. Den låter välavstämt och homogent och har ett naturligt flöde. Ljudbilden är stor, med mycket detaljer samtidigt som den smäller till när det behövs. Utplaceringen av instrument och röster är fenomenal. Men det mest imponerande är trots allt homogeniteten mellan alla register. Allt lirar ihop med samma klang och samma avslappnade spelstil. Naturligt ljud helt enkelt.

De behöver en del kräm för att släppa ordentligt. De låter lätt gråa och oengagerande annars. Dessa driver du inte med en trött rörförstärkare eller en plastig surroundförstärkare.

 

Ok. Tre olika högtalarpar med tre olika karaktärer och tre prislappar... Vinnare? QLN Prestige One är bäst, men också dyrast. Haydn är väldigt prisvärd, då de är roliga och engagerande att lyssna på, samtidigt som de inte kräver så strömstark elektronik. Gold 100 spelar med en tyngd, stadga och öppenhet som de flesta kommer bli imponerade av.

Vinnare? Kom in och provlyssna och tjöta lite över en kopp kaffe. Alla finns för ständig demo.

 

Bra så.