Harmony Design DCT 90 Expand

Harmony Design DCT 90

Harmony Design

Ny

DCT 90 är ett nätfilter som blockerar likspänning och som undertrycker andra störningar och transienter.

DCT 90 är en investering i bättre ljud och en längre livslängd på de apparater som ansluts. 

DCT 90 en lika enkel som effektiv uppgradering av ljudet i alla ljudanläggingar som använder linjära nätdelar, dvs transformatorer och som inte har inbyggda DC filter. 

Mer detaljer

7 900 kr

inkl.

Likspänning
På elnätet finns vanligtvis en överlagrad likspänning. Denna kan i värsta fall vara på flera volt. 
En transformator utgör i princip en kortslutning för likspänning med resultatet att transformatorns kärna går i mättning. En transformator med mättad kärna brummar mekaniskt och den mättade kärnan resulterar i ett sämre ljud. 
Brum från en liten transformator hörs sällan, men en stor transformator ger ifrån sig ett hörbart brum när dess kärna mättas. 
En transformator med mättad kärna blir varmare, vilket påverkar livslängden på den apparat som den sitter i.

Anledningen till att det finns likspänning på elnätet är därför att vi idag ansluter en mängd olika apparater som använder halvvågslikriktare. Exempel på sådana apparater är lysdiodlampor, mobilladdare, DVD-spelare, ”elektroniska” transformatorer och datorer. 

Nätfilter
Förutom likspänning så har DCT 90 filter för att undertrycka de transienter som finns på elnätet pga överslag i kraftnätens transformatorer och diverse andra störningar.

Komponentval
Den aktiva komponenten i ett DC filter är de elektrolytkondensatorer som utgör själva likspänningsblockeringen. DCT 90 använder kondensatorer från Rifa, numera uppköpt av Kemet. Dessa kondensatorer är för applikationen överlägsna vanliga kondensatorer, därför att de består av en tjock folie och har mycket kraftiga anslutningar mellan folien och kondensatorns terminaler. Inom industrin används dessa kondensatorer bland annat i svetsaggregat därför att en svets ställer krav på en kondensator som klarar höga strömmar med bibehållen snabbhet.
Kondensatorerna skyddas av för ändamålet skräddarsydda dioder vilka i sin tur skyddas av en transientströmsvakt. 

Tre st 600 nF självläkande papperskondensatorer av X2 typ, tillsammans med en urkopplingsbar ferrit och transientfilter, undertrycker störningar på ett effektivt sätt. DCT 90 är mer än bara en likspänningsblockerare.Utförande

DCT 90 har samma mått som A90, 250 x 110 x 206. Istället för kylflänsar så har DCT 90 sidor av trä. Körsbär och valnöt lagerhålls. Andra trädslag finns på förfrågan. 
DCT 90 finns i svart.

DCT 90 har en vanlig nätkontakt på ingången och fyra eluttag på baksidan. En anslutning för separat jord finns. 

DCT 90 klarar 500W last kontinuerligt, den dynamiska lasten kan vara upp till 25A vid 230V.

DCT 90 blockerar upp till 5V likspänning. 

Ljusstyrkan på lysdioden är justerbar. 

Välkommen in på en kaffe

Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg