Den 15 april 2018 slog jag upp dörrarna till Hificonsult Per Nilsson AB.

Det var idag för två år sedan.

Det har varit en utmaning. Minst sagt.

I ungefär samma veva fick vi reda på att vi väntade ett till barn. En till mun att mätta och minskad inkomst just i uppstart av ett nytt företag blev en extra utmaning.

Jag kom in i hifibranschen som säljare, jobbade på några olika ställen och knappt torr om öronen fick jag erbjudandet att köpa en befintlig butik. På mitt första jobb var inriktningen mer lifestyle, bild och surround. Guldkornen fanns dock där, och de tog jag med mig till mitt eget företag.

Just i detta måste man finna sig själv. Vad gillar jag? Jag hade redan gjort resan med bilstereo, tävlat i SASCA på slutet av 90-talet, testat surroundförstärkare och projektorer, byggt egna högtalare, räknat på filter, stått med pappas sågklinga och kapat mdf-skivor till högtalarlådor (och även andras ritningar), laborerat med akustik både hemma och hos andra till förbannelse, testat en massa olika märken hit och dit...
Och vet ni vad? Jag kom fram till tre slutsatser:
Jag ska verkligen inte bygga egna högtalare, sågklingor är förbannat vassa och lödtenn är jäv*igt varmt...

Skämt åsido. Surround är inte riktigt min grej och bild... njaeee. Däremot 2-kanalsljud, det är det som är grejen! Men 25 års blod, svett, tårar och prövande fram och tillbaka var det som gjorde att jag vågade ta klivet att starta eget. Det, och förmodligen lite galenskap.

Detta hade ju naturligtvis inte gått att göra utan er kunder. Det är ju det som är grejen, ni köper saker av mig och för de
pengarna drar jag förhoppningsvis runt företaget.

Men pengar i all ära... alla dessa fantastiska möten med er människor är det som är grädden på moset. Jag har jobbat hela mitt yrkesliv i servicebranschen och på daglig basis mött en otroligt massa människor. Kontorslivet hade inte passat mig. Det är det mänskliga mötet som är intressant. Och musik. Och stereoanläggningar. Jepp, där har vi det. Människor, musik och stereo! Det är livets melodi.

Apropå melodi. Folk frågar titt som tätt vad jag lyssnar på hemma? Två skrikande ungar brukar jag skämtsamt svara. Finstereon såldes av ganska snabbt för att investeras i nya företaget. Nu har jag en relativt enkel stereo hemma med ett par QLN Qubic högtalare och en Yamahaförstärkare från 90-talet. Det håller mig jordnära och det är precis vad jag behöver. Min finstereo har jag numera på jobbet.
Låter det bättre på jobbet? Absolut! Alla dagar i veckan. Det blir fler dimensioner som läggs till i musiken med bättre återgivning. Precis som en filmupplevelse blir bättre på bio än på en liten 14- tums tv hemma.

Men det hindrar mig ändå inte att skaka rumpan till köksradion när jag strömmar musik genom en Chromecast när jag kokar gröt till familjen på morgonen. Jag har garanterat gett ungarna några konstiga minnen där... (Förlåt barn, om ni läser detta senare i livet).

Men framför allt hade jag inte kunnat göra detta utan min fantastiska familj. Min underbara sambo Mirjam och våra två fantastiska barn. Ni är mina stöttepelare i livet. Ni lyckas hålla mig på en... tja, relativt sansad nivå. För låt oss vara ärliga: man klarar inte denna bransch utan att vara lite halvgalen... det hör väl till antar jag. Hifibranschens livselixir är nog galenskap.

Jag får också frågan om jag någonsin ångrat mig? Svaret är enkelt: Inte en chans! Nix! Faktiskt aldrig en sekund! Jag fyller 40 år nu till sommaren och det känns som om jag precis vaknat till liv! Just watch me go from here... och jag hoppas du vill följa med på resan. För nu jäklar blir det åka av!

Självklart måste det finnas en spellista för att fira detta 2årsjubileum:

Länk till Tidal:

https://listen.tidal.com/…/98da0fe6-bb11-47b0-a782-5bdcd067…

Aloe Blacc – The man
Ringo Starr – I’m the greatest
Billy Joel – Big shot
Right Said Fred – I’m too sexy
Marvin Gaye – Ego tripping out
The Temptations – Superstar
Nas – I can
Eminem – Without me
Fleetwood Mac – Go your own way
Santigold – Can’t get enough of myself
Alanis Morissette - Ironic