”Han drog in som ett yrväder en aprilafton...” inleder August Strindberg Hemsöborna. Det var många år sedan jag läste boken, men den frasen sitter i minnet.
Ungefär så känns det med nya Vienna Beethoven Baby Reference. Fast det är inte en han... och det är inte april. Men resten stämmer.

En tisdagmorgon stod de bara här i butiken. De sa ingenting och gjorde ingenting men jag riktade genast blicken mot dem. Vad var detta tänkte jag? Var är mina vanliga Beethoven Baby SE? En ny modell? Kan detta någonsin bli bra?

Jag gick lite misstänksamt runt och inspekterade dem. Samtidigt var jag var noga med att hålla behörigt avstånd. Nya högtalare kan vara lynniga och trilskas lite innan de är ordentligt inspelade. Ibland behöver man skyddshandskar och man får helt enkelt passa sig i början. Små rivsår och blåmärken är vanligt med nya högtalare. Till slut vågade jag mig fram och drog lätt handen över den mjukt avrundade toppen och kände på träarbetet. Magnifikt. Finishen var mycket bra även på förra generationen med de känns som de höjt sig ytterligare en nivå.

Jag sneglade ner på elementen och märkte att de var helt omgjorda. Diskanten har fått ett litet skyddsnät framför sig, och de övriga elementen är i grunden omarbetade. Tidigare var det en genomskinlig plastkon, nu är den ersatt av en platt kon i kompositmaterial.

De ser större ut också tänkte jag. Och det är de. Några cm högre har de växt. Men så är det ju. Bigger is always better.
De stod uppställda på precis samma plats som Baby SE och jag kopplade försiktigt in högtalarkablarna och var noga med att inte störa för mycket. Sedan gick jag och satte mig tillrätta i fåtöljen.

Jag vet egentligen inte hur jag ska beskriva det. Upplevelsen (den gånga veckan) har varit omvälvande. För er som inte redan lever med Vienna kan jag bäst beskriva ljudkaraktären från gamla serien för ”blommig” och kanske ”mustig”. De har en väldigt naturlig klang, klarar av att spela förvånansvärt högt från de små elementen med en otrolig pondus, och mellanregister och diskant var väl de riktigt starka korten. Varmt mellanregister som aldrig blev för gosigt och mosigt. Detaljerad diskant, men aldrig för vass och överarbetad.
Nu sitter jag och lyssnar på nya Baby Reference och det känns inte som en uppgradering av en befintlig högtalare. Det låter som en helt ny högtalare!

Allt är så mycket mer kontrollerat. Basen är stramare och inte alls ”blöt” och avrundad som den kunde upplevas från förra serien. Basen upplevs kvalitétsmässigt som förra storebror (Beethoven Concert Grand) för 79’000 kr, som har tre stycken 7” basar som naturligtvis klarar högre dynamik. Men nya Baby Reference spelar alltså minst lika bra i basen med ett mindre element. Rent ljudtrycksmässigt sätt kan den dock inte hävda sig. Konarea pojkar och flickor, konarea.

Men det är inte bara basen som är bättre. Mellanregister och diskant var redan bra, och det är här man känner igen den nya högtalaren. Dess nästan lite romantiska, förföriska spelstil som inte har några problem att drämma till dig på käften när det behövs. Allting som var positivt med den gamla serien finns där, men det är omarbetat, raffinerat och polerat till nya högtalaren. Allting är tightare och rappare och det finns inget slött med nya Baby Reference. Spelar du klassisk musik kommer de att presentera en STOR scen framför dig och högtalarna kommer försvinna fullständigt. Lyssnar du på en kvinnlig sångerska kommer du uppleva nerven som gör att det hela känns verkligt, och att hon står framför dig i rummet och sjunger bara för DIG. Lyssnar du på hårdrock kommer baskaggen pulsera i bröstet när trummisen slår på skinnet. Ja, denna högtalare spelar allt.

Det är inte varje dag det kommer en ny modell från Vienna Acoustics, och det är väl ca 8 år sedan föregångaren kom, vilket har varit vår mest sålda modell. Den förra kostade 54’000 kr och den nya kostar 83’500 kr, alltså mer än föregångarens storebror. Jag får erkänna att jag var lite orolig hur den skulle prestera jämfört med gamla modellen, med tanke på priset.
Jag är inte orolig längre...

En mer kontrollerad och välavstämd högtalare i alla dess avseenden har kommit från Österrike. En högtalare för -20 talet med uppdaterad design men framför allt ljud!
Om några dagar kommer nya storebror Beethoven Goncert Grand Reference till butiken.

Jag tror inte det blir ett yrväder... det kommer att bli en storm.

Bra så.