För några dagar sedan kom nya Thorens TD 1500 till butiken. Jag kopplade snabbt upp den och märkte att den spelade bra "rätt ur kartongen". Igår fick Rikard göra en finjustering bak i vinylverkstan. 

Denna spelare bygger på den anrika TD 150 som Thorens har baserat många av sina efterföljande modeller på, bland annat 16x serien som var lika vanlig som Volvo 740 i det svenska folkhemmet. 

Vad har vi då att jämföra med? Prismässigt sett ligger Technics SL-1200GR helt rätt till. Den kostar 17000 kr utan pickup och lägger man till en Ortofon 2M Bronze för 3'700 kr (samma som medföljer till Thorens TD 1500) så är man väldigt nära i pris. Drygt två rödingar som skiljer bara. 

Det blir då även intressant att jämföra två helt olika kontruktioner: 

Thorens, som har remdrift och flytande upphängning mot Technics, som har direktdrift och fast koppling. Två olika världar, eller varandras motsatser om man så vill. 

Vi börjar med Thorens TD 1500. 

Hanteringen är som vanligt med en flytande upphängning, lite "gungig" när man ska lägga nålen i spåret, men det är naturligtvis en vanesak och absolut inget problem. Tallriken börjar spinna direkt. Tonarmslyften fungerar fint och det är bra känsla i den. 

Ljudet som presenteras går lite åt det varma hållet. Det är väldigt bra känsla i basen och det finns en rondör där som inte Technics har på samma sätt. Scenen är stor och fin med bra utplacering. Röster hålls ihop fint och det är inget som sticker ut. Scenen är dessutom lite djupare än hos Technics. Ljudet kan nog närmast sägas vara stort, mäktigt och med bra tyngd och närvaro. 

Technics då? Tolvhundran har en lika anrik historia den. I grunden använd främst på discon världen över som en DJ-spelare och hyllad för sin slitstyrka (de går i princip inte sönder) och idag anpassad för hemmet som en mer audiofil spelare i form av GR och G-modellerna.  

Hanteringen är fenomenal! Den mekaniska känslan parat med materialval och sammansättningen gör att man har ett mycket gediget bygge framför sig. Absolut bäst i klassen. 

Direktdriften märks i form av en lite rappare bas. Inte riktigt samma tyngd i basen som Thorens har, utan lite mer fokus på rapphet i midbasen. Upplösningen finns där, men rent subjektivt känns det som Thorens gräver något djupare i basen. Technics har en väldigt fin sammanhållning i alla register och scenen som presenteras är nästan stor som hos Thorens. Om Thorens har en stor, varm och generös karaktär så har Technics lite mer fokus på exakthet. Lite mer rytm (rapphet i midbasen), utplacering och sammanhållning. Detaljerna är bra, men där slår nog Thorens Technics på fingarna. Ljudet kan bäst beskrivas som tight, rappt och väldigt bra balans mellan alla register. 

Vinnare? Svårt. Nej, det är i grunden två helt olika spelare, främst till utseendet, men även ljudmässiga skillnader. Köp den du tycker är snyggast är nog mitt tips. Ljudmässigt sett ligger de båda på samma nivå i ren kvalité, fast på lite olika sätt bara. 

Kom in på provlyssning istället vettja. 

Kaffet är som vanligt ovanligt gott.

Läs mer om Thorens TD 1500 här

Läs mer om Technics SL-1200GR här