Arcams nya Radia-serie kom i torsdags. Jag måste säga att jag tycker de ser riktigt fräscha ut, och jag gillar den gula linjen på sidan. Det här är det moderna utseendet som jag hade velat ha i föregående HDA-serien.

Nya Radia-serien består av tre nya förstärkare:

A5

A15

A25 

De två första är AB-förstärkare, och A25 har Arcams Klass-G teknik. Detta är i grund och botten en AB-teknik som de arbetat om för att få ner övergångsdistorsionen mellan A och B.

Arcam har även en ny nätverksspelare som heter ST5 och en ny CD-spelare som heter CD5.

Arcams förstärkare har alltid haft ett bra grepp om konerna, och A15 gjorde mig inte besviken. I denna prisklass (16'500 kr) ligger A15  på samma prisnivå som gamla SA20, men A15 låter bättre! Större, djärvare och bäst av allt, bättre skärpa i basen.  Det är som att Arcam har ökat kontrasten lite, på ett bra sätt. Bättre kontur runt alla register. A15 får dessutom de förhållandevis små högtalarna Amphion Argon1 att låta bra mycket större än de är.

Arcams nya music streamer ST5 är en perfekt matchning till förstärkarna. Den har samma "djärvhet" som förstärkarna och synergieffekten är perfekt. Ett mycket trevligt litet format som kommer passa i alla lyssningsrum. 

Jag gillar också att Arcam inte har satt dit en stor display som visar albumomslag. Visst, det ser lite tufft ut i början, men i slutändan betalar du för något som du faktiskt inte har minsta nytta av. Vill jag ha en stor display kan jag titta på min tv eller på läsplattan jag styr musiken från. En stor display kommer bara störa mig. Arcam valde en liten enkel, enradig display för siffor och bokstäver. Perfekt!

Fjärrkontrollen är... tja, den är lite väl enkel och plastig. Det gör jobbet bra nog, absolut, men Arcam skulle behållt den förra generations fjärrkontroll som de hade i HDA-serien. Poängen med den nya fjärrkontrollen (som jag tror) är att de flesta använda kommer att streama musik via ST5 vidare till Arcams förstärkare vilket gör att man då kan använda sig av "Control link"-funktionen vilket gör att man kan få in vissa funktioner direkt till telefon eller läsplatta. (Byta ingång till streameringång och volym). Detta gör att behovet av en fysisk fjärrkontroll minskar och då kan Arcam spara in pengar på den.

Men som jag ser det är detta det enda minuset och det är inte en stor grej alls. Ljudet, designen och funktionaliteten är bättre än någonsin. Bra jobbat Arcam.

Läs mer om förstärkaren A5 genom att klicka här

Läs mer om förstärkaren A15 genom att klicka här

Läs mer om förstärkaren A25 genom att klicka här

Läs mer om nätverksspelaren ST5 genom att klicka här

Läs mer om CD5 genom att klicka här

Läs mer om högtalarna Amphion Argon1 genom att klicka här