Dessa blåa högtalare gav upphov till en av Sveriges största musikexporter genom tiderna.

Låt mig berätta en liten historia:

I augusti 2023 kommer Jonas Berggren in i min butik i Sävedalen. Jag känner inte direkt igenom honom, även om det är något väldigt bekant med honom, men det går snabbt upp ett ljus. Jonas behöver hjälp med att byta ett par diskanter i hans högtalare i sin studio som inte fungerat på många år. Det är stora, platsbyggda monster med dubbla 15-tumsbasar i varje låda och dubbla sju-tumselement till mellanregistrena. 

Jag och Rikard kommer dit och det framgår ganska snabbt att det är mer än bara diskanter som behöver bytas. Mellanregistrena är samma Scan-Speak som sitter i Qln Signatur så där är det enkelt, men allt annat är i behov av total renovering. Två nya slutsteg och renovering av det tredje plus ett nytt aktivt delningsfilter, kalibrering och installation. Jonas stora mixerbord var borttaget sedan länge så ett nytt försteg att koppla in mediaspelare till behövdes också. Studion är idag konverterad till en man cave/mediarum.

Rikard gör ett fantastiskt bra jobb och Jonas är helnöjd.

För ett tag sedan kom Jonas återigen in i butiken. Den här gången med två blåa studio-högtalare. "Kan ni titta på dessa?" undrar han. Visst Jonas, jag ber Rikard höra av sig till dig angående renovering. Vi inser snabbt att detta troligtvis ett fall då kostnaden överstiger själva nyttan med en renovering, så Rikard ringer upp Jonas för att förhöra sig lite mer om dem.

Efter samtalet var vi båda övertygade att de ska renoveras. Jonas hade just sagt att det var dessa högtalare han använde när han mixade låtarna som gjorde Ace of Base världsberömda.

Nostalgi ska inte underskattas.