Det finns dagar som du bara vill ligga kvar i sängen. Man har träningsvärk, man har sovit dåligt, ungarna höll en vaken halva natten, bilen strular, hunden skäller eller man är på allmänt dåligt humör. Alla har dessa dagar. Utan undantag. Fast Dalai Lama kanske är undantaget. Den mannen har ju fan alltid ett leende på läpparna...
Hur som helst, det måste ju finnas något annat sätt att nå välbefinnande än att flytta till Tibet och klä sig i höftskynke och meditera hela dagarna. Eller hur?
...
De senaste dagarna har jag faktiskt varit på osedvanligt gott humör. Det beror knappast på meditation, lyckopiller eller avsaknad av träningsvärk (snarare har jag mer träningsvärk).
Förra veckan kom senaste tillskottet av Vienna Acoustics högtalare. Nya modellen heter Liszt Reference. Vienna släpper inte nya modeller var eller varannan dag, men när de gör det så händer det något!
Liszt är bestyckad med tre basar och en coaxial-driver för mellanregister och diskant i en vridbar topp som gör inställning för sweetspot i rummet löjligt mycket enklare.
...
Vi brukar alltid säga att vi gillar ofärgat ljud här på Hificonsult, och det stämmer verkligen. Musiken ska göra avtrycket, inte anläggningen. Anläggningen är redskapet för att lyssna och njuta av musiken. Men i detta fallet tilldelar Liszt musiken en puls. Jag brukar säga att musiken har en "nerv", men Vienna ger musiken en puls. Ett hjärtslag... något levande... en ytterligare dimension och något subtilt du inte riktigt sätter fingret på. Du befinner dig mitt i ljudlandskapet (coaxialelement har ju bland annat den effekten) och Vienna har en oerhört fin fyllighet i alla register.
När det kommer till ren jävlar anamma och "ös" så är det konarea som gäller. Bra drivning från förstärkaren går naturligtvis hand i hand där, och AVM passar som hand i handske.
Samtidigt som Liszt (eller alla Vienna för den delen) har något förlåtande över sig, som är en effekt av fylligheten, så har de fullt tillräckligt med detaljer och aldrig någon avsaknad i något register. Fyllighet ska kanske förklara genom att kalla det "full kropp" istället... eller kött på benen kanske? Inga Vienna jag någonsin har hört har låtit magert eller anemiskt. Den förra generationen hade kanske lite väl mycket fyllighet i vissa register, men nuvarande Reference-serien har lyckats balansera fyllighet och stramhet på ett perfekt sätt.
...
Lyssningarna har skett med AVM SD 6.3 streamerförsteg kopplat till AVM SA 6.3 slutsteg och allt ihopknutet med Transparents kablage på Ultra-nivå. All uppspelning är från lokalt rippade/lagrade skivor över nätverket.
Läs mer om utrustningen genom att klicka på länkarna nedan:

----------------------------------------------------------------------------

Claire Martin - Black Coffee (Album - Too darn hot!). 
Maffig big band jazz där du har en närhet i Claires röst samtidigt som alla instrument i bakgrunden är väl separerade, levande och framför allt närvarande. 

----------------------------------------------------------------------------

Ray Brown Trio - The real blues (Album - Summer wind: Live at the Loa).
Stort och dynamiskt, ett löjligt välinspelat live-album. Rumskänslan är fenomenal och mina väggar flyttar sig flera meter bakåt för att bereda plats för bandet.

----------------------------------------------------------------------------

Nirvana - In Bloom (Album - Nevermind).
Fuck yeah. Så här ska det låta. Kraftfullt och mäktigt. Väl tilltagen separation och du hör varenda slag på trumman och varje anslag på gitarrsträngarna. Snabb start/stopptid parat med fylligheten ger ett jäääkla ös. Precis som det ska låta. Inget hårt och absolut inget vasst. 
Välinspelad skiva (med rätt utgåva) och förövrigt inspelad i Sound City Studio i Los Angeles (visad i dokumentären med samma namn gjord av Dave Grohl från Nirvana/Foo Fighters).

----------------------------------------------------------------------------

Jag sitter här och flinar som Dalai Lama, och jag börjar inse att jag förstår vad musikerna vill förmedla med sin musik. Finns det något bättre betyg än det?
Välkomna in på kaffe och provlyssning. Mitt orderblock är redo.

Till höger i bild ser ni svarta försteget AVM SD 6.3 och svarta slutsteget AVM SA 6.3.

Coaxialdriver som hämtar mycket teknik från toppmodellen The Music.

Här kan du ställa högtalarna i perfekt våg, samtidigt som allt blir väldigt stabilt, men också stilrent och snyggt.